17 Jun
17Jun

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband Erfgoed Vlaamse Ardennen (EVA) organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Zwalm, de vzw Heemkundekring Zwalm en de familie De Pessemier. Kinderen kunnen op een educatieve manier het dorp Beerlegem en haar unieke (Merovingische!) geschiedenis ontdekken. Proficiat voor de realisatie van dit project.

Kinderzoektocht De Schat van Beerlegem opgedragen aan vinder Hubert De Pessemier

BEERLEGEM - In Beerlegem (Zwalm) werd op woensdag de kinderzoektoch 'De schat van BEerlegem' ingewandeld. "De zoektocht wordt opgedragen aan Hubert De Pessemier, die in de jaren 50 van de vorige eeuw een Merovingisch grafveld vond tijdens de werken in zijn zavelgroeve", zegt Lien Urmel van Erfgoed Vlaamse Ardennen.
Kinderen vanaf 7 jaar ontdekken tijdens een wandeltocht van 2,5 kilometer de geschiedenis van Beerlegem en het verhaal van de bijzondere vondst van een Merovingisch grafveld aan de rand van het dorp. Het grafveld werd volledig opgegraven door archeologen en zij troffen meer dan 100 graven aan, waaronder enkele graven met rijke grafgiften. De vondsten bevinden zich vandaag in de Archeosite Velzeke. “Een mooi verhaal als startpunt voor een zoektocht op kindermaat. Voor deze zoektocht kregen we ondersteuning van de Heemkundekring Zwalm, van de familie De Pessemier en van de Archeosite Velzeke. We hadden het geluk om Hubert De Pessemier zelf nog te ontmoeten, toen hij met zijn dochter aan het werk was in de groeve. Helaas kon hij de lancering van deze kinderzoektocht, waarin hij de hoofdrol speelt, niet meer meemaken. Maar hij heeft wel nog geweten dat we hieraan werkten en hij was uitermate fier. We zijn blij dat dit prachtige verhaal nu ook door de kinderen kan ontdekt worden. Met veel dank aan de familie De Pessemier", vertelt Lien Urmel.

De zoektocht is digitaal beschikbaar via de ErfgoedApp. In een volgende fase zal je ook een folder kunnen downloaden of een gids inhuren. Alle info vind je op beleeferfgoed.be/wandelen-en-fietsen. Deze leeswandeling is een realisatie van het plattelandsproject ‘Erfgoed kleurt de Vlaamse Ardennen’, met steun van Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Zwalm.

Bron: Het Laatste Nieuws, d.d. 17 juni 2021. (c) Frank Eeckhout. https://www.hln.be/zwalm/kinderzoektocht-de-schat-van-beerlegem-opgedragen-aan-vinder-hubert-de-pessemier~a203d0ff/?fbclid=IwAR0w3RL8513zIr0lb4iW_PG8AU1u36ZR5cJkBXVN8rBICxhJVoGmGgsY8O4 

Comments
* The email will not be published on the website.